w ,

Olej z wiesiołka – Sprawdzona metoda na trądzik hormonalny

Olej z wiesiołka – wygładza i ujędrnia skórę, działa przeciwstarzeniowo. Jest również cennym wsparciem w leczeniu chorób skóry. Polecany przez dermatologów dla osób z przewlekłymi problemami skórnymi jak trądzik, egzema czy łuszczyca. Przeczytaj dlaczego olej z wiesiołka to sprawdzona metoda na trądzik hormonalny.

Olej z wiesiołka jest bogatym źródłem dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych niezbędnych dla ludzkiego organizmu. Ceniony jest m.in. za swoje działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Korzystnie wpływa na stan skóry, a dzięki swoim właściwościom jest również doskonałym sposobem na trądzik.

Olej z wiesiołka reguluje hormony

Siła pozytywnego oddziaływania olejku z wiesiołka bierze się z jego składu. Jest szczególne bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6: kwas linolenowy (LA) i kwas gamma-linolenowy (GLA), które poprawiają stan skóry i stymulują wzrost jej komórek i regenerację. Oba są niezbędnymi składnikami budulcowymi błon komórkowych oraz hormonów i substancji hormonopodobnych. Kombinacja kwasów GLA i LA zawarta w oleju z wiesiołka wspiera więc odbudowę i regenerację skóry oraz poprawia jej elastyczność . Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe GLA i LA pomagają regulować gospodarkę hormonalną i poziom hormonów, a więc wpływają bezpośrednio na przyczynę trądziku hormonalnego. Stad też wynika ich korzystne działanie na skórę w przypadku trądziku będącego wynikiem zaburzeń hormonalnych.

W dobroczynnym dla skóry oleju z wiesiołka znajduje się również witamina E. Dzięki niej wyciąg z tej rośliny ma silne działanie przeciwutleniające, co wspomaga komórki skóry w unieszkodliwianiu wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia się. W olejku z wiesiołka znajdują się również cynk, selen i magnez – minerały niezbędne dla naszego zdrowia, a także dla dobrej kondycji naszej skóry.

Wiesiołek na zaczerwienienia, wypryski i trądzik

Olej wiesiołkowy reguluje również pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu redukuje ilość wytwarzanego łoju. W ten sposób ogranicza ryzyko zatykania porów i rozwoju zmian chorobowych. zapobiega powstawaniu zaskórników. Poza tym znakomicie nawilża przesuszoną skórę i działa na nią kojąco. Olej z wiesiołka, a szczególności zawarty w nim kwas GLA w naturalny sposób wzmacnia komórki skóry, a tym samym wzmacnia barierę ochronną skóry. GLA jest kwasem tłuszczowym, który organizm może przekształcić w prostaglandyny – substancje, które zmniejszają stan zapalny. Kwas gamma-linolowy poprawia również funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki temu komórki skóry są lepiej odżywione, co ułatwia procesy gojenia i regeneracji.

Wiele z badań pokazuje, że osoby z problemami dermatologicznymi mają niedobór kwasu gamma-linolenowego. Często jest to wynikiem zahamowania procesu przekształcania kwasu linolenowego w gamma-linolenowy. U takich osób (atopowe zapalenie skóry, egzema, trądzik, łuszczyca) olej z wiesiołka jako źródło kwasu GLA przynosi bardzo dobre efekty. Obserwowano znaczną poprawę kondycji skóry, zmniejszenie odczynu zapalnego, świądu, zaczerwienienia, wysięków i wyprysków.

Olej z wiesiołka – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Dzięki zawartości wielu dobroczynnych substancji, a w szczególności nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6: kwasu linolenowego i gamma-linolenowego olej z wiesiołka ma wiele zdrowotnych i urodowych właściwości. Do najważniejszych z nich należą:

  • poprawia nawilżenie, elastyczność i jędrność skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie
  • stosowany leczniczo w chorobach skóry jak trądzik, trądzik hormonalny, AZS, egzema, łuszczyca zmniejsza stan zapalny, wysięk, wypryski, swędzenie i łuszczenie się skóry
  • pomocny w regulacji gospodarki hormonalnej, dlatego dobrze sprawdza się przy trądziku hormonalnym oraz w zaburzeniach cyklu miesiączkowego, przy bolesnym miesiączkowaniu i objawach PMS
  • wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia siły witalne
  • działa przeciwmiażdżycowo, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  • ma właściwości antyrakowe, sprawdza się w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz jako wsparcie leczenia
  • stosowany również w alergiach, przy astmie oraz cukrzycy.

Olej z wiesiołka jak stosować na trądzik hormonalny

Olejek z wiesiołka można używać zamiast kremu do pielęgnacji skóry twarzy. Po przemyciu twarzy wodą, smarujemy nim twarz dwa razy dziennie. Po 5 minutach nadmiar olejku można zebrać chusteczką higieniczną. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako dodatek do maseczek i peelingów pielęgnacyjnych.

Aby przygotować peeling wystarczy wymieszać 1 łyżkę oleju wiesiołkowego z 1 łyżeczką cynamonu. Tak przygotowany peeling delikatnie wmasowujemy w skórę twarzy przez kilka minut, a następnie zmywamy wszystko wodą.

Mieszanina 1 łyżki oleju z wiesiołka z 2 łyżkami jogurtu naturalnego będzie stanowiła doskonałą maseczkę przeciwtrądzikową. Nakładamy ją na czystą, umytą i osuszoną twarz, zmywamy po 20 minutach.

Olej z wiesiołka to również świetny dodatek do potraw – sosów, zup czy sałatek. Wystarczy przygotowując je dodać do nich ok. 1,5-2 łyżeczki oleju z wiesiołka.

Olej z wiesiołka – Sprawdzona metoda na trądzik hormonalny
Ocena: 4.6 Oddane głosy: 10

Źródła:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2541068/
[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673682927842
[3] https://link.springer.com/article/10.1007/BF02677026
[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php
[5] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000989810100626X
[6] http://ajcn.nutrition.org/content/87/2/498S.long
[7] http://www.phmd.pl/api/files/view/116369.pdf
[8] http://astra28.eu/_up/forum/gla.pdf
[9] http://www]umm]edu/health/medical/altmed/herb/evening-primrose-oil
[10] https://www]healthline]com/health/evening-primrose-oil

Komentarze i opinie

Dodaj komentarz

Co jeść na niedobór czerwonych krwinek

Mało czerwonych krwinek? Sprawdź co jeść na niedobór erytrocytów

Woda rożana na twarz i cerę

Woda różana do twarzy – Cudowne właściwości i zastosowanie