w ,

Amarantus a cukrzyca – czy diabetycy powinni jeść szarłat?

Szarłat w walce z cukrzycą był stosowany od dawna – my odkrywamy jego właściwości na nowo. Roślina ta, znana lepiej jako amarantus, dla diabetyków stała się ostatnio symbolem sprzymierzeńca w staraniach nad ustabilizowaniem poziomu glikemii.

Na postrzeganie amarantusa jako środka, dzięki któremu będzie można kontrolować w sposób naturalny cukrzycę, wpłynęły wyniki badań naukowych. Potwierdzają, że stosowanie rośliny w celu ustabilizowania poziomu cukru we krwi, stosowane już przez starożytnych medyków, nie było i nie jest praktyką szamańską, a amarantus dla diabetyków jest bardzo wskazany.

Amarantus w cukrzycy

Amarantus jako lek był stosowany już przed tysiącleciami przez pradawnych mieszkańców Ameryki. Jego ziarna podaje się tam do dziś osobom chorującym na cukrzycę. Przed wiekami schorzenie to było prawdopodobnie dużo rzadziej spotykane niż obecnie. Natomiast w XXI wieku stanowi plagę – mówi się o epidemii groźnego zespołu metabolicznego, jakim jest cukrzyca typu 2. Spowodowana złymi nawykami żywieniowymi (pożywienie obfitujące w wiele cukrów prostych) i ubogim w ruch stylem życia, dotyka obecnie ponad 420 mln ludzi na całym świecie i szerzy się w szybkim tempie. Najskuteczniejszym elementem terapii tego typu cukrzycy jest wprowadzenie aktywności fizycznej oraz zmiana diety. Dieta ma też ogromne znaczenie w utrzymaniu kontroli nad glikemią w innych rodzajach cukrzycy, w tym ciążowej i typu 1 (wynikającej z uszkodzenia komórek trzustki). Szarłat, podawany żyjącym w starożytności diabetykom, rzeczywiście chorym pomagał. Dziś wiemy, że amarantus w diecie cukrzycowej może stanowić wartościowy składnik na liście zalecanych diabetykom produktów spożywczych nie tylko w powodu niskiego IG.

Amarantus – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny nasion szarłatu zależy od ich postaci. Najniższy ma amarantus w ziarnach – w pracy opublikowanej w 2015 r. w Journal of Human Nutrition & Food Science1 określony został na ok. 45,9 i był znacząco niższy w porównaniu do zbóż tradycyjnych (IG =74,1). Tak niska wartość IG dla ziaren surowych amarantusa umożliwiła zakwalifikowanie go na listę produktów zalecanych diabetykom. Wartość indeksu glikemicznego nasion szarłatu rośnie jednak wraz ze stopniem ich przetwarzania. Przykładem jest choćby cieszący się popularnością amarantus ekspandowany – indeks glikemiczny w przywoływanym badaniu oszacowano tu na 105. Pomimo że przy tej wartości IG ekspandowane nasiona trafiają już na listę produktów, których spożycie silniej podnosi poziom glikemii, produkt ten uznawany jest za pożądany dodatek do żywności diabetyków. Powodem jest błonnik.

Amarantus dla diabetyków – uwaga na postać!

W porównaniu do zbóż tradycyjnych, ekspandowane nasiona szarłatu zawierają prawie dwukrotnie więcej błonnika. W surowych nasionach błonnika jest o połowę mniej, niż w nasionach ekspandowanych, ale i tak zdecydowanie więcej, niż w zbożach tradycyjnych. Problem z amarantusem polega jednak na tym, że na surowo nie można go jeść. Obróbka cieplna powoduje z kolei, że indeks glikemiczny nasion wzrasta – do poziomu wyższego niż w przypadku amarantusa ekspandowanego2. Z tego powodu ten ostatni to dla diabetyka opcja najbardziej korzystna do spożycia.

Amarantus – IG to nie wszystko

Warto tu wspomnieć jeszcze o innych sprzyjających diabetykom zaletach szarłatu.

  • Skrobia znajdująca się w nasionach amarantusa ma postać drobnych, licznych ziaren i – również z uwagi na swoją postać – jest lekkostrawna po obróbce kulinarnej.
  • Nasiona nie zawierają glutenu – dlatego amarantus dla diabetyków chorujących na celiakię jest jednym z najlepszych wyborów żywieniowych.
  • Nasiona szarłatu zawierają białko o bardzo dobrym profilu aminokwasowym, wapnia więcej niż mleko, oraz zestaw cennych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu mogą z powodzeniem zastąpić w menu inne produkty również bogate w białko, minerały i kwasy tłuszczowe, ale o wyższym indeksie glikemicznym.
  • Na ustabilizowanie glikemii korzystny wpływ ma także frakcja oleista w nasionach. W badaniach (przeprowadzonych na razie na szczurach) udowodniono, że stosowana przez 3 tyg. dieta z dodatkiem ziaren amarantusa i znajdujących się w nim naturalnych olejów doprowadziła w osoczu krwi do znaczącego obniżenia poziomu glukozy i – również znaczącego – wzrostu poziomu insuliny3.
  • Szarłat zawiera skwalen – ten lipidowy triterpen znany jest ze swych właściwości opóźniających starzenie się i utrzymanie w dobrej formie struktur układu krążenia. To świetna informacja, bo dzięki skwalenowi amarantus w diecie cukrzycowej może zmniejszać groźne dla naczyń krwionośnych skutki wahań poziomu glukozy we krwi i oddalać widmo angiopatii oraz rozwoju stopy cukrzycowej.
  • Znajdujące się w amarantusie białka zawierają peptydy, które działają podobnie do syntetycznych leków wykorzystywanych w leczeniu cukrzycy typu 2, a obniżających poziom glukozy we krwi. Nie ma jednak po nich skutków ubocznych, na które skarżą się chorzy przyjmujący leki syntetyczne4.

Zatem zdecydowane TAK dla amarantusa w diecie cukrzycowej. Najlepiej ekspandowanego lub prażonego – bo te postaci cechuje najkorzystniejszy indeks glikemiczny.

Amarantus a cukrzyca – czy diabetycy powinni jeść szarłat?
Ocena: 4.8 Oddane głosy: 13

Źródła:

[1] https://www.allos.de/studie/study_amaranth_cereals.pdf
[2] http://www.ijpmbs.com/uploadfile/2015/0412/20150412030647995.pdf
[3] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cbf.1210/pdf
[4] https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/food-protein-hydrolysates-as-a-source-of-dipeptidyl-peptidase-iv-inhibitory-peptides-for-the-management-of-type-2-diabetes/210DF092406AF18E2C65899E635C571C/core-reader

Komentarze i opinie

Dodaj komentarz

Amarantus dla niemowlaka

Amarantus dla niemowlaka – jak go przygotować i podawać?

Czarne mydło na trądzik i zaskórniki

Czarne mydło na trądzik i zaskórniki. Poznaj Savon Noir