w

Amarantus dla niemowlaka – jak go przygotować i podawać?

Amarantus w diecie niemowlaka to jedno z największych kulinarnych odkryć ostatnich lat. Choć zboże to jest jednym z najdłużej znanych ludzkości, wciąż niewielu rodziców wie, kiedy i jak podawać amarantus niemowlakowi.

Amarantus, znany wielbicielom kwiatów bardziej jako szarłat, jest rośliną tyleż piękną, co użyteczną. Zachwalany jako nadający się praktycznie do każdego zastosowania kulinarnego, zaliczony do tzw. superfoods (superżywności), polecany jest szczególnie osobom starszym i rekonwalescentom.

Czy amarantus można podawać dzieciom?

Zdecydowanie tak, ponieważ jest to zboże bardzo bogate w skrobię, białko, składniki mineralne i naturalne oleje. Poza urozmaiconym składem jego niewątpliwą zaletą są doskonałe propozycje wymienionych wyżej składników. Dzięki temu właśnie amarantus zaliczony został do zbóż szczególnie wartościowych dla człowieka, począwszy od pierwszych miesięcy jego życia. Każde ziarno szarłatu zawiera ok. 60% skrobi, 12-18% białka, 7% składników oleistych i ok. 3% błonnika. Zatem duże TAK dla amarantusa dla niemowląt.

Od kiedy można podawać amarantus?

Od ok. 6-7 miesiąca życia. Kilkumiesięcznym malcom można podawać go w formie dodatku wzbogacającego skład mleka, kaszek, deserków i innych potraw lub przekąsek serwowanych. Ziarna w 90% ulegają strawieniu, dostarczając łatwo przyswajalnych składników energetycznych, budulcowych i regulatorowych.

Amarantus dla niemowląt – ale dlaczego?

Zaletą wprowadzenia amarantusa do diety niemowlaka jest wzbogacenie menu w składnik, który dostarcza organizmowi znajdującemu się w okresie najbardziej intensywnego rozwoju w życiu wszystkiego, co do tego rozwoju potrzebne. Na dodatek: w doskonałych proporcjach. Amarantus zawiera bowiem:

  • białko– łatwo przyswajalne, wysokowartościowe, o profilu aminokwasowym perfekcyjnie dopasowanym do potrzeb organizmu niemowlęcia, z odpowiednią ilością aminokwasów, w tym wszystkich aminokwasów egzogennych;
  • składniki mineralne, w tym duże ilości potasu i manganu (odpowiedzialnych za zachowanie równowagi wewnętrznej organizmu), wapnia – jest go tu więcej niż w mleku, i fosforu – jest go więcej niż wapnia (to pierwiastki niezbędne do budowy silnych kości i zębów), oraz duże ilości magnezu – niezbędnego do prawidłowego działania układu nerwowego, żelaza odpowiedzialnego za dobry stan krwi, i cynku, który warunkuje zdrowie skóry, paznokci i włosów;
  • witaminy – w tym duże ilości naturalnych prekursorów witaminy E, która zapobiega starzeniu się tkanek i chroni przed nowotworami, witamin z grupy B, na czele z niacyną (niezbędna w metabolizmie węglowodanów i białek), ryboflawiną (wspiera układ odpornościowy, bystry wzrok i dobry stan błon śluzowych), tiaminą (niezbędna w tworzeniu neurotransmitterów), oraz witaminy C (działa antyszkorbutowo, wzmacnia odporność);
  • składniki oleiste – dominującą frakcją są nienasycone kwasy tłuszczowe z kwasem oleinowym i linolowym na czele oraz niewielką ilością kwasu linolenowego. Kwasów nienasyconych jest w ziarnach szarłatu ponad dwukrotnie więcej niż nasyconych. A to oznacza, że amarantus dla niemowląt jest cennym źródłem tłuszczów warunkujących zdrowie ich skóry i prawidłowy rozwój mózgu.

Jak przygotować amarantus niemowlakowi?

To cenne zboże można podać dziecku na wiele różnych sposobów, nie martwiąc się o straty składników pokarmowych. Jego ziarna warto przed przygotowaniem wymoczyć, ponieważ moczenie – pomimo tego, że powoduje pewne straty w zawartości witamin rozpuszczalnych w wodzie – usuwa substancje gorzkie, które w niewielkiej ilości znajdują się w nasionach. W trakcie moczenia ziaren zachodzą w nich również reakcje biofizykochemiczne, uaktywniają się enzymy oraz usuwane są mikroorganizmy i niektóre pigmenty.

W badaniu, które w 2012 roku przeprowadzono na Uniwersytecie w Kenii1, wykazano, że ziarna szarłatu poddane moczeniu i 20 minutowej obróbce cieplnej tracą niewiele ze swych właściwości odżywczych. Podczas namaczania tracona była część witamin rozpuszczalnych w wodzie (a więc witamin z grupy B i witaminy C), ale strata ta nie była znaczna. Jedynie obróbka cieplna powodowała dalszy ubytek witaminy C, która jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur i na utlenianie.

Amarantus można gotować, piec, zasmażać i dusić. Można ugotowane ziarna rozdrobnić lub przetrzeć i zagęścić nimi zupy, kisiel czy deserek. Można też wykorzystać amarantus dla dzieci mających ponad rok jako dodatek do panierek czy do ciasta do wypieku domowego chleba.

Jak podawać amarantus niemowlakowi?

Zasada jest prosta: im młodsze dziecko, tym bardziej miękkie i łatwe w rozdrabnianiu powinny być ziarna. Amarantus po wymoczeniu i ugotowaniu do miękkości, najlepiej rozdrobnić na miazgę i dokładać do potraw, które dziecko otrzymuje stale. Praktycznym rozwiązaniem jest amarantus ekspandowany – dla niemowlaka jest przyjemny (bo neutralny) w smaku, ma przyjazną do zjedzenia i zastosowania postać, a przy tym zawiera składniki odżywcze w prawie takiej samej ilości i proporcjach, jak amarantus nieprzetworzony i można go podać maluchowi w każdych warunkach. Trzeba tylko uważać, aby niemowlę nie zakrztusiło się małymi, lekkimi ziarenkami – dlatego lepiej, aby ekspandowany amarantus dla dzieci kilkumiesięcznych był dosypywany do potraw lub produktów wilgotnych, niż gdyby był podawany samodzielnie.

Amarantus dla niemowlaka – jak go przygotować i podawać?
Ocena: 4.9 Oddane głosy: 8

Źródła:

[1] https://www.ajol.info/index.php/ajfand/article/view/75608

Komentarze i opinie

Dodaj komentarz

Sól himalajska na chore zatoki - inhalacje i płukanki

Sól himalajska na chore zatoki – inhalacje i płukanki

Amarantus dla diabetyków - Dieta w cukrzycy

Amarantus a cukrzyca – czy diabetycy powinni jeść szarłat?