w ,

Zioła na trzustkę – wspomaganie, wzmocnienie i regeneracja

Trzustka to zapracowany narząd – odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych i regulacji hormonalnej procesów metabolicznych. Bez trzustki nie ma prawidłowej przemiany materii. Dlatego ochrona trzustki jest tak ważna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Trzustka jest gruczołowym narządem o wadze 60-125 gramów położonym na tylnej ścianie jamy brzusznej, za żołądkiem. Swoim kształtem przypomina rybę, składa się z głowy, trzonu i ogona. Jest bardzo ważnym organem dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – równocześnie pełni rolę hormonalnego gruczołu dokrewnego i producenta enzymów trawiennych.

Zdrowa trzustka – funkcje

Dwie główne funkcje trzustki to rola wewnątrzwydzielnicza (endokrynna), która odpowiada za produkcję hormonów oraz rola zewnątrzwydzielnicza (egzokrynna) związana z produkcją głównych enzymów odpowiedzialnych za trawienie składników pokarmowych.

Hormony trzustki produkowane są przez wyspecjalizowane komórki tworzące nieduże skupiska w trzustce i zwane wyspami Largenhansa. Jakie hormony produkuje trzustka?

Insulina – wydzielana w komórkach β wysp Largenhansa trzustki, jest bardzo ważnym regulatorem decydującym o zużytkowaniu i magazynowaniu składników pokarmowych, a szczególności glukozy. Dzięki niej glukoza przenika do komórek (m.in. wątroby, mięśniowych i mózgu). Zaburzenia wydzielania insuliny powodują cukrzycę.
Glukagon – produkowany przez komórki α wysp Largenhansa trzustki. Jest odpowiedzialny za uwalnianie zmagazynowanej w wątrobie i mięśniach glukozy do krwi i wykorzystaniu jej jako paliwo energetyczne, w sytuacjach niedoboru tego cukru w płynach ustrojowych.
Somatostatyna – produkowana w podwzgórzu, trzustce, błonie śluzowej żołądka, komórkach jelita, ośrodkowego układu nerwowego. Hamuje produkcję soku żołądkowego i trzustkowego oraz żółci, kontroluje ruchy perystaltyczne (robaczkowe) jelit.
Peptyd trzustkowy PP – wydzielany głównie w głowie trzustki, ma wielokierunkowy wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, hamuje egzokrynne działanie trzustki, powoduje zwiększenie glikemii.

Druga istotna funkcja spełniana przez trzustkę to jej funkcja zewnątrzwydzielnicza. Każdego dnia trzustka produkuje 1,5-3 l soku trzustkowego, który zawiera enzymy odpowiedzialne za trawienie. Trzustka produkuje:

  • amylazę – enzym, który rozkłada węglowodany (cukry) złożone, czyli polisacharydy
  • enzymy trawiące tłuszcze – lipaza trzustkowa, fosfolipaza, esterazy
  • enzymy trawiące białka – trypsyna, chymotrypsyna, elastazy, karboksypeptydazy

Trzustka – czego nie lubi i co jej szkodzi

Zaburzenia pracy trzustki bardzo długo są nieodczuwalne, organ nie daje nam sygnałów, że jego funkcjonowanie jest nieprawidłowe. Schorzenia trzustki zazwyczaj rozwijają się stopniowo, dlatego początkowo nie odczuwamy żadnych dolegliwości. Co możesz zrobić, żeby pomóc trzustce w jej prawidłowym funkcjonowaniu? Odpowiedni styl życia i dieta to naturalne metody minimalizujące ryzyko zaburzeń działania tego narządu.

Na liście produktów niekorzystnie wpływających na trzustkę znajdują się:

  • Alkohol – jest jedną z najczęstszych przyczyn ostrego zapalenia trzustki, odpowiada również za ok. połowę przypadków jej przewlekłego zapalenia. Regularne picie alkoholu i jego nadmierne ilości niszczą komórki wątroby i trzustki. I o ile wątroba ma pewne zdolności regeneracyjne, to zmiany w komórkach trzustki produkujących enzymy trawienne i insulinę są nieodwracalne. Jaka ilość alkoholu jest dla nas szkodliwa? Wiele zależy od stanu naszego zdrowia i tempa przemiany materii. Regularne picie alkoholi wysokoprocentowych zdecydowanie zwiększa ryzyko uszkodzenia trzustki. Z kolei lampka wina wypita kilka razy w miesiącu nie powinna nam zaszkodzić.
  • Smażone potrawy i tłuste sosy, podroby, śmietana, majonezy – obciążają trzustkę, są ciężkostrawne. Korzystne dla trzustki jest spożywanie chudych mięś, głównie drobiu i ryb, gotowanych na parze lub pieczonych w piekarniku w folii.
  • Słodycze i inne produkty zawierające cukry proste jak miód, dżem i syropy owocowe oraz gotowe produkty spożywcze z dodatkiem substancji słodzących, jak np. syrop glukozowy czy glukozowo-fruktozowy, napoje gazowane. Cukry proste w diecie wymuszają bardzo intensywną pracę trzustki (m.in. produkcja insuliny).
  • Surowe owoce i warzywa – mogą powodować ból brzucha, wzdęcia i biegunkę u osób z chorą trzustką. W takich przypadkach lepszym rozwiązaniem jest gotowanie warzyw na parze i przygotowywanie przecierów, musów czy kompotów z owoców. U osób z przewlekłym zapaleniem trzustki warto również wyeliminować produkty wzdymające, jak kapusta, cebula, por, czosnek, nasiona roślin strączkowych, śliwki czy czereśnie.
  • Dieta oparta na kanapkach i brak ciepłych posiłków.
  • Ostre przyprawy, mocna kawa i herbata, używki, w tym tytoń.

Zdrowa trzustka nie wymaga restrykcyjnej diety. Gdy chcemy zadbać o trzustkę lub wspomóc jej leczenie jedzmy ciepłe, gotowane posiłki minimum 3 razy dziennie. Dieta powinna być bogata w ziarna, nasiona, kasze, czerstwe pieczywo, gotowane i pieczone warzywa oraz suszone owoce. Trzustka uwielbia kompoty, zwłaszcza z dodatkiem takich przypraw, jak cynamon, kardamon, goździki oraz wywary mięsne i warzywne, zupy oraz oleje tłoczone na zimno (niefiltrowane) np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Nie należy zapominać o odpowiedniej ilości białka, w postaci chudego mięsa – cielęciny, wołowiny, drobiu, ryb i chudego oraz niesłodzonego nabiału – mleka, kefiru, twarogu.

Cennym elementem wspierającym leczenie chorób trzustki i łagodzącym ich objawy są zioła lecznicze. Wspomaganie pracy tego narządu, ochrona, regeneracja trzustki, oczyszczanie czy działanie przeciwzapalne to jedne z ich podstawowych cech.

Pokrzywa zwyczajna – Wspomaganie pracy trzustki

Właściwości pokrzywy zwyczajnej:

  • bogata w witaminę K, flawonoidy i garbniki pomaga oczyścić organizm z toksyn
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego też wykorzystuje się ją jako wsparcie leczenia chorób trzustki i przy problemach z układem pokarmowym
  • działa moczopędnie oraz skutecznie obniża poziom cukru we krwi
  • uaktywnia pracę układu pokarmowego, pobudza trzustkę do produkowania przez nią enzymów trawiennych, poprawia przyswajanie składników pokarmowych, w szczególności witamin
  • przeciwdziała schorzeniom wątroby i dróg żółciowych

Jak przygotować herbatkę z pokrzywy zwyczajnej? Jedną łyżkę pokrzywy zalej szklanką gorącej wody i odstaw do przestygnięcia na 20 minut. Wywar pij 2-3 razy dziennie, najlepiej po pół szklanki.

Glistnik jaskółcze ziele – zioło na trzustkę

Jak działa glistnik jaskółcze ziele?

  • wykazuje działanie żółciopędne, rozkurczowe i bakteriobójcze
  • skutecznie łagodzi bóle żołądkowe nudności i wymioty, które często występują przy chorobach trzustki
  • łagodzi dolegliwości wątrobowe oraz bóle głowy dzięki zawartości alkaloidów

Wywar z glistnika jaskółcze przygotowujemy z jednego liścia tego zioła oraz szklanki wrzącej wody. Wywar pijemy po 20 minutach od jego przyrządzenia, 3 razy dziennie. Jeśli zdecydujesz się na leczenie domowe przy pomocy tego rośliny, należy bardzo uważać, aby nie przedawkować. Warto kurację odbywać pod okiem lekarza.

Czarnuszka siewna – sprawdzone zioło na trzustkę

Czarnuszka siewna jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 i omega-9). Jej nasiona często wykorzystywane są jako przyprawa i doskonały dodatek do serów, pieczywa, mięsa czy sałatek. Dla niektórych osób zastępuje w kuchni pieprz, gdyż ma lekko ostry, ale łagodniejszy od niego smak. Olej z czarnuszki wykorzystywany jako dodatek do potraw jest doskonałym elementem wspierającym pracę trzustki.

Dla osób z chorą trzustką najważniejszym składnikiem olejku eterycznego pochodzącego z nasion czarnuszki jest tymochinon, który ma właściwości przeciwzapalne i chroni miąższ tego narządu. Z czarnuszki możemy również przygotować wywar do picia na wzmocnienie trzustki. Łyżkę nasion należy zalać dwoma szklankami wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Po zagotowaniu trzeba odcedzić wywar, przestudzić go i pić 1 szklankę 3 razy dziennie.

W aptekach dostępne są również krople na bazie czarnuszki. Uwaga – krople nie są odpowiednie dla osób z schorzeniami trzustki, ponieważ zawierają alkohol.

Herbatki ziołowe na trzustkę – jakie zioło może jeszcze pomóc

Lista ziół mających pozytywny wpływ na pracę tego organu jest bogata. Ich zadaniem jest m.in. wspomaganie, wzmocnienie i regeneracja oraz oczyszczanie trzustki. Oprócz pokrzywy zwyczajnej, glistnika jaskółcze ziele i czarnuszki, wśród składników roślinnych naparów i herbatek ziołowych na trzustkę warto zwrócić uwagę na:

Mniszek lekarski

Ułatwia trawienie, działa żółciotwórczo i żółciopędnie, ma działanie oczyszczające i przeciwzapalne, obniża poziom glukozy we krwi. Napary z mniszka lekarskiego przygotowujemy zalewając dwie łyżki suszu 500 ml wrzącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, a po ostygnięciu przecedzamy. Pijemy 2–3 razy dziennie.

Ostropest plamisty

Zawiera sylimarinę, która jest pomocna w oczyszczaniu trzustki i wątroby z toksyn, ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Napar przygotowujemy wrzucając do wrzącej wody jedną łyżeczkę nasion. Należy zaczekać do zaparzenia. Tak przygotowany napar zaleca się pić po każdym posiłku.

Korzeń lukrecji i babka lancetowata

Napar przygotowany z korzenia lukrecji i 1 łyżki babki lancetowatej zalanych szklanką gorącej wody to bardzo dobra ochrona trzustki. Ma działanie przeciwzapalne, pomaga oczyścić trzustkę z toksyn oraz reguluje poziom cukru we krwi. Przygotowany napar ma bardzo przyjemny smak, warto go pić po każdym głównym posiłku. W przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy stosowanie korzenia lukrecji należy skonsultować z lekarzem. Jest on przeciwwskazany u osób z marskością wątroby, chorobach wątroby z zastojem żółci oraz w ciężkiej niewydolności nerek.

Napar z rozmarynu i szałwii

Działa ochronnie na narządy wewnętrzne, posiada właściwości łagodzące stany zapalne, pomaga w wydalaniu toksyn nagromadzonych w trzustce. Napar ten można pić jeden raz dziennie. Wystarczy jedną gałązkę rozmarynu i pięć liści szałwii wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie pozostawić na 5 minut do zaparzenia, przestudzić i wypić.

Kocanka piaskowa

Działa rozkurczowo, wspomaga procesy wydzielnicze trzustki.

Macierzanka

Działa rozkurczowo, ułatwia trawienie, zwiększa ilość produkowanej żółci.

Liść mięty pieprzowej

Pobudza wytwarzanie żółci i soków trawiennych, przez co ułatwia trawienie pokarmów, ma także działanie przeciwbakteryjne. Łagodzi zaburzenia trawienne jak wzdęcia, odbijanie się oraz zaburzenia pęcherzyka żółciowego.

Kwiat nagietka

Wspomaga wydzielanie soku trzustkowego i żółci, posiada, także właściwości rozkurczowe zapobiegające skurczom układu pokarmowego i jelit.

Piołun, zwany też wermutem lub absyntem

Łagodzi objawy zapalenia trzustki, działa żółciotwórczo i antyseptycznie. Ma bardzo silne działanie, przed stosowaniem warto zasięgnąć porady lekarza. By przygotować napar, jedną łyżeczkę ziół zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Zielona herbata

„Green Tea” jest naturalnym antyoksydantem. Wiele danych wskazuje, ze codzienne picie zielonej herbaty wzmacnia zdrowie trzustki, a także ma działanie przeciwnowotworowe.

W mieszankach ziołowych na trzustkę znajdziemy również rzepnik pospolity o właściwościach przeciwzapalnych i odkażających, korzeń goryczki, który wspomaga pracę trzustki i reguluje przemianę materii oraz liść borówki (obniża poziom cukru we krwi).

Z przedstawionych powyżej ziół warto wybrać te, które Ci najbardziej odpowiadają, a ich właściwości będą wspierały działanie ochronne i wzmacniające trzustkę, bądź łagodziły dolegliwości w jej schorzeniach. Warto pić minimum 2 szklanki herbatek ziołowych w ciągu dnia lub na stałe wprowadzić zieloną herbatę i wybrany ziołowy napar. Jeśli masz wątpliwości, które zioła wybrać – skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Zioła na trzustkę – wspomaganie, wzmocnienie i regeneracja
Ocena: 4.7 Oddane głosy: 10

Tematy:
Źródła:

[1] https://gastrologia.mp.pl/choroby/trzustka/51046,budowa-i-funkcje-trzustki
[2] Błecha K., Wawer I., Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Wyd. Bonimed, Żywiec 2011.
[3] http://www.herbs-info.com/herbs-for-pancreas.html
[4] http://www.searchhomeremedy.com/herbal-remedies-for-pancreatitis/
[5] https://www.livestrong.com/article/403725-herbal-remedies-for-the-pancreas/
[6] http://www.naturecures.co.uk/liver.htm

Komentarze i opinie

Dodaj komentarz

Woda rożana na twarz i cerę

Woda różana do twarzy – Cudowne właściwości i zastosowanie

Dlaczego powinniśmy jeść regularne posiłki

Dlaczego powinniśmy jeść posiłki regularnie i o stałych porach?